Freitag, 11. Januar 2013

 Herr Boris Masic aus Apatin

 Liebe Freunde,
am 22.12.2012 haben wir Herrn Boris Masic in Apatin besucht. Apatin war bis 1944 die größte deutsche Stadt. Dort lebten über 14.000 Deutsche. Heute gibt es nur noch wenige deutsche Familien in Apatin. Herr Masic und die Vereinigung Adam Berenz haben viel gemacht um Apatiner Kirche, Friedhof,viele Bücher und Errinerungen zu retten. Ohne seinen  persönlichen Einsatz ,wären die letzten Spuren von den Deutschen in Apatin nicht mehr da!
Vielen Dank an Boris. 
Boris ist auch Mitglied  bei der Most-Bruecke geworden und wir sind wirklich froh darüber und daß unser Einsatz nicht umbemerkt bleibt.
 Immer mehr und mehr Serben interesieren sich für die Donauschwaben und deren Schicksal in Jugoslawien und Vojvodina. 
Herr Masic hat uns  aufmerksam auf die Restitution in Serbien  gemacht.
Die Zeit läuft ab!  
http://www.donauschwaben-ooe.at/index.php?id=234
http://www.bmeia.gv.at/aussenministerium/buergerservice/vermoegensfragen/serbien.html

Wir hatten noch zwei Stunden nach Novi Sad zu fahren und unser Besuch war lansam zu Ende.
An einem kalten Abend machten wir uns auf dem Weg nach Hause.Wir fuhren weg aber noch lange sind unsere Gedanken in Apatin geblieben.
Da draußen in der endlosen Weite hat es geschneit.
Tschüß, bis bald sagten wir leise...
Eure Natalie und Zlatko



 

















Dragi prijatelji,

u subotu 22.12.2012 smo Natalie i ja  bili u poseti Borisu Masicu i udruzenju Adam Berenz iz Apatina.
Putovanje do Apatina nije bilo jednostavno, put je mnogo duzi i losiji od ocekivanog ali gostoprimstvo i energija g.Masica i potom sve vidjeno u Apatinu nas je odmah obuzelo tako da je nas boravak u Apatinu i domu porodice Masic gde smo takodje bili gosti, protekao za cas.
Sastali smo se na Trgu izmedju katolicke crkve i groblja. Po veoma hladnom vremenu ljubazni i predusetljivi g.Boris Masic nam je prvo pokazao katolicko groblje koje je energijom clanova udruzenja sredjeno, tako da je ovo groblje jedno od retkih nemackih grobalja koje je sacuvano. Tu smo videli i kapelu cuvene porodice Fernbach koja je sada takodje u dobrom stanju jer je restauirana zalaganjem udruzenja i opstinskih vlasti u Apatinu. Ona je po kazivanju g.Masica bila razvaljena i opljackana a posmrtni ostaci ovde sahranjenih clanova ove porodice razbacani po groblju. Strasno!
Napustili smo ovo mesto i groblje sa pomesanim emocijama i vremena za razmisljanje nije bilo mnogo jer nas je put vodio u crkvene prostorije preko puta. Saznali smo da je svestenik Adam Berenz ovde ziveo i radio, da je bio protivnik NS rezima i da je tu stampao list "Die Donau" u kome nije stedeo kritike na racun nacionalsocijalista. Odavde je i odveden od strane Gestapoa i nije se nikada vise vratio u Apatin iako je preziveo odvodjenje u logor. U njegovoj kuci je sada sediste nemackog udruzenja "Adam Berenc" koje je kao jedan od svojih prioriteta postavio spasavanje kulturne bastine Nemaca u Vojvodini. U kuci se nalazi nalazi fascinantna biblioteka knjiga ali i drugih stvari koje su pripadale Nemcima koji su tu ziveli vekovima. Biblioteka je najstarija i najbolje ocuvana od svih biblioteka Nemaca koji su na ovim prostorima ziveli. Ona je nastala u visedecenijskom mukotrpnom i arheoloskom angazovanoscu prevashodno g.Borisa Masica. Ona je svojevrsni i jedinstveni dokumenat o civilizaciji Podunavskih Nemaca u Vojvodini. Mnogi od dragocenih dokumenata jos uvek propadaju po tavanima i podrumima napustenih crkava i zupnih kuca u bivsim nemackim mestima. Culi smo da ne postoji velika zainteresovanost ni sa koje strane da se ova i druga gradja od neprocenjive vrednosti spasi.
Put nas je dalje vodio do katolicke crkve pored koja nikad nije zavrsena,koja je propala pa nekako najnuznije renovirana. Culi smo da su mnoge crkve unistene i minirane od pocetka 90 tih godina. Nazalost, vreme i hladnoca su nas sprecili da duze ostanemo pa smo se uputili domu porodice Masic koja je jedina porodica Vojvodjanskih Nemaca koja zivi od doseljavanja na istom mestu i u istoj kuci  u Vojvodinu i to vec u 13toj generaciji.
Upoznali smo i majku  g.Masica i decu i imali priliku da u toplom razgovoru uz vruci caj, na nemackom jeziku saznamo mnogo toga o istoriji porodice Masic,apatinskim Nemcima,podunavskim Nemcima, o maticnim knjigama istih,o restituciji tj. povracaju nepravedno oduzete i otete imovine Nemaca.
Restitucija je u toku i bivsi vlasnici i njihovi naslednici nemaju puno vremena za povracaj iste, samo do kraja 2013. godine. Domacin nas je upoznao da je nemacka populacija neinformisana o njihovim pravima u vezi restitucije. Pozivamo sve da se oko ovoga angazuju jer vremena vise nema puno a proces podnosenja zahteva iziskuje dosta vremena.
Vreme je proletelo a nas je cekao prilican put do Novog Sada pa smo u sumrak ovog decembarskog dana zahvalili porodici Masic i g.Borisu Masicu na gostoprimstvu i krenuli uz obecanje da cemo uskoro ponovo doci u Apatin , nekada najveci nemacki grad u regionu.

Do vidjenja

Bis bald

Euere Natalia i Zlatko

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen