Freitag, 5. April 2013


DNEVNIK NOVI SAD 5.4.2013. - RESTITUCIJA U SRBIJI
VRAĆENO 800 ZGRADA I 1000 HEKTARA ZEMLJE

Враћено 800 зграда, плацеви и 1.000 хектара дедовине

Од када је у Србији почела реституција, њеним грађанима враћено је око 800 објеката, то јесте зграда, стамбених и пословних простора, као и више од 70.000 квадратних метара неизграђеног градског грађевинског земљишта.
·         
Неки су натраг добили и њиве – више од 1.000 хектара пољопривредног земљишта је дошло у руке старим власницима. За годину дана, колико се примењује Закон о реституцији, враћено је и више од 600 хектара шумског земљишта.
Иначе, Агенцији за реституцију до сада је поднето више од 15.000 захтева за враћање имовине а трећина их је стигла из Војводине. Како је „Дневнику” речено у Агенцији, подручној јединици Нови Сад, која покрива целу територију Војводине, поднето је више од 5.000 захтева. Након више од 2.500 заказаних и одржаних расправа, донето је готово 3.000 првостепених одлука.
Највише објеката до сада је враћено старим власницима у Београду, у чему предњаче општине Стари град и Врачар, прва с око 200, друга с око 140 реализованих захтева. У Војводини предњачи Нови Сад, где су враћена 73 обејката (станови и пословни простори). У врху списка градова и општина у којима је спроведена реституција, када је о објектима реч, су и Ниш, Панчево, Савски венац... С. Глушчевић
Цео текст може се прочитати у штампаном издању од 5. априла 2013.
Локали у Танурџићевој палати, Балетска школа...
 Од значајнијих објеката враћених правим власницима у Војводини су: део локала у Танурyићевој палати, Балетска школа у Јеврској улици, потом Висока школа струковних студија за образовање васпитача, више локала у Змај Јовиној улици. У Суботици је враћено 15 објеката, у Панчеву 19, у Србобрану и Сомбору по два, Зрењанину три, у Сенти, Бачком Градишту и Кикинди по један, док су у Сремској Митровици четири објекта доспела правим власницима. У Агенцији за реституцију напомињу да су све те зграде у строгом центру поменутих градова и самим тим представљају велику вредност


Tекст у штампаном издању од 5. априла 2013.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen