Montag, 11. März 2013


Поштовани,

Као што сте верујем већ сазнали из медија, београдска продуцентска кућа "Алтернатива" у копродукцији са  аустријским и енглеским партнерима, снима документарно – играни филм
 "7 ДАНА КОЈИ СУ ПРОМЕНИЛИ ВЕК".
Филм говори о почетку Првог светског рата, коме се ближи 100 година .  Веома мало људи у Србији, о Европи и свету да не говоримо, зна да је Први светски рат започео у Београду, након телеграма о објави рата, хицима са аустроугарске стране. Још мање је оних који знају како су се звале прве жртве Првог светског рата. Скандалозно мали број људи зна да се на Новом гробљу у Београду налази спомен плоча првом аустроугарском војнику погинулом у Великом рату, а само некиисторичари знају да се први Србин који је погинуо у Београду звао Душан Ђоновић.
Кроз овај филм желимо да, у копродукцији са аустријском страном, "Арт – Медиа" из Граца,100 година након бомби и метака, филмским језиком испричамо причу о рату који је изменио дотадашњи свет. Наша амбиција је да направимо филм који би кроз дипломатску преписку, улогу европске интелектуалне елите, глобалним и појединачним интересима, дочарао атмосферу која је владала у целом свету, али пре свега у Београду и Бечу 7 дана пре почетка рата.
Амбиција нам је такође да премијера филма буде 28.јула 2014. године, тачно 100 година након првог хица, у Београду, на Калемегдану, на месту где је рат практично и започео. Након следеће 4 премијере у Србији – Нови Сад, Крагујевац, Ниш и Ужице, филм креће у редовну биоскопсу дистрибуцију у Србији али и широм света. Наиме, ова прича је заинтересовала неке познате светске дистрибутере.
Тек након тога, од средине 2015. године,  планирамо да филм пустимо у телевизијску дистрибуцију, прво у Србији и у целом региону, а након тога и у свету. Са те стране, маркетиншки гледано, медијска прича о Првом светском рату ће трајати готово две године, и биће вема директно везана за компаније које буду подржале овај филм.
Највећи део трошкова производње овог филма, биће покривен од стране Европских филмских фондација, Аустријске филм комисије, Комисије за филм Штајерске, као и из домаћих извора намењених филму и култури.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen